Ghid de îngrijire și toaletare a pisicii
Animalele noastre de companie necesită o atenție specială, atunci când vine vorba de igiena orală sau de toaletarea blănii și a gheruțelor.
Dacă avem grijă în fiecare zi de bunăstarea pisicii, vom crea o legatură specială cu aceasta.
Adoptând o atitudine blândă și având răbdare, vom putea să periem foarte bine pisica, iar aceasta va avea un aspect îngrijit.
Deși pisicile își petrec o bună parte din zi toaletându-se, asta nu înseamnă că noi nu avem un rol esențial în acest demers.
Periatul zilnic este esențial, atât în cazul raselor de pisici cu blană lungă, cât și în cazul celor cu blănița scurtă.
În acest mod, evităm încurcarea blănii și formarea ghemurilor, aspect deloc plăcut pentru animale.
Este foarte importantă și maniera în care periem blana pisicii, pentru ca aceasta să nu se sperie. Va trebui să începem foarte ușor, pentru ca animalul să se obișnuiască, treptat.
De fiecare dată, periem în sensul opus al firelor de blană și invers, tocmai pentru a elimina impuritățile.
În lunile de primavară și toamnă, este necesară o periere zilnică, deoarece animalul își schimbă blana. Îndepărtând cu blândețe firele de păr, acestea nu vor ajunge prin toate colțurile casei, ceea ce este un aspect important.
Toaletarea pisicilor este o activitate ce nu necesită mai mult de câteva minute pe zi, însă este foarte importantă. Este recomandat să folosim un pieptăn cu dinți mari, ce ne ajută să descâlcim ghemotoacele de blană și să îndepărtăm murdaria.
Pisicile își folosesc deseori gheruțele în cele mai cele mai inoportune situații, deci cel mai bine este să le scurtăm periodic.
Tăierea ghearelor este o activitate lipsită complet de durere, însă este bine să obișnuim pisicile încă de mici cu această procedură, pentru a nu se speria mai apoi.
Putem să purtăm o discuție și cu medicul veterinar în acest sens, pentru că acesta ne va preciza cu exactitate porțiunea din gheare pe care o putem tăia.
În afară de blană și de gheruțe, va trebui să acordăm importanța și curățării feței pisicilor.
Curățarea ochilor, a nasului și a urechilor este mai mult decât necesară.
În unele cazuri, pisicile secretă lacrimi ce lasă urme sub ochi, însa putem curăța această zonă prin utilizarea unei comprese ce conține loțiune oftalmologică.
De regulă, nasul pisicilor este curat și umed, însă există situații când acestea se confruntă cu secreții nazale. Putem elimina impuritățile prin folosirea unor șervețele sau a compreselor umezite în apă caldă.
Urechile pisicilor ar trebui verificate săptămânal, iar dacă observăm că sunt murdare, atunci punem câteva picături de soluție pentru urechi și totul va fi în regulă.
Igiena dentara a pisicilor este o prioritate, pentru ca acestea să nu se confrunte cu inflamații gingivale, respirație urât mirositoare și chiar pierderea dinților.
Hrana uscată pentru pisici este recomandata chiar și de medicii veterinari, pentru că are o textură specială ce diminuează apariția tartrului.
Având în vedere toate cele menționate, observăm că animalele de companie necesită atenție zilnică din partea noastră, pentru a le menține sănătoase și îngrijite.